WordPress

WordPress algemene informatie

Een CMS systeem maakt het mogelijk om eenvoudig en zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet te publiceren. Ik maak de WordPress website zodat deze eenvoudig in gebruik is. En zorg ervoor dat deze uitstekend op een tablet of smartphone te bekijken is. Op deze pagina kan je algemene informatie over WordPress lezen. Hopelijk wordt je net zo enthousiast als ik ben over deze fantastische programmatuur!

Wat is een WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Een hele mond vol! Een CMS systeem maakt het mogelijk om documenten en gegevens op internet te publiceren. WordPress doet dit op een eenvoudige manier zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Ik maak de website zodat deze uitstekend op een tablet of smartphone te bekijken is.

Sinds 2010 maak ik websites in WordPress. Deze software is de laatste jaren gegroeid en wereldwijd bekroond tot het beste CMS. Een WordPress thema zorgt voor het uiterlijk van de website maar ook levert het extra functionaliteiten op.

WordPress in een notendop

 • WordPress maakt het mogelijk om eenvoudig en zonder veel technische kennis documenten en gegevens op internet te publiceren.
 • Er zijn tienduizenden plug-ins en thema’s beschikbaar voor WordPress.
 • Voor veel functionaliteiten die je op internet tegenkomt, is een plug-in geschreven. Een plug-in is een stukje software dat de functionaliteit van WordPress vergroot.
 • WordPress werkt perfect samen met andere tools zoals Google Analytics.
 • Ook de koppeling met profielen op sociale websites zoals Twitter, LinkedIn, Facebook & Pinterest zijn mogelijk.
 • Doordat WordPress open source is, zijn regelmatige updates van het systeem nodig.

Vriendelijk voor zoekmachines

WordPress is vriendelijk voor zoekmachines omdat het compacte code bevat, in tegenstelling tot veel andere websites. Bij het bouwen van de website is het ook van belang de webstandaarden te respecteren. Daar zorg ik voor. En als klant is het zorgen voor goede content belangrijk. Want teksten en afbeeldingen zijn van belang voor de vindbaarheid van een website.

Ik wil nu een afspraak maken.

Waarom ik blij word van WordPress

Hieronder volgen enkele argumenten waarom het mijn favoriete CMS-systeem is geworden:

 • Open Source: de oprichter van WordPress Matt Mullenweg heeft de broncode volledig vrijgegeven zodat iedereen de code kan bestuderen en aanpassen.
 • Stevige basis en volledige flexibiliteit: wanneer je WordPress installeert, installeer je enkel de kern (de core). Deze omvat uitsluitend de basisfunctionaliteit van een blog/CMS en wordt bewust zo licht mogelijk gehouden. Je kan het uitbreiden met een thema dat het uiterlijk van de site bepaalt en met plugins voor uitbreiding van de functionaliteiten.
 • Kwalitatieve thema’s: een thema is een sjabloon dat je voor je website kan gebruiken en dat de lay-out van de website, de kleuren, de lettertypes et cetera bepaalt. Er zijn veel gratis, maar ook betaalde thema’s aanwezig.
 • Kwalitatieve plugins: voor bijna elke extra gewenste functionaliteit bestaat een plugin. Dit is een klein stukje software speciaal geschreven voor het doel. Bijvoorbeeld het toevoegen van een contact formulier maar ook het instellen van een volledige webshop.
 • Community: er is een grote hoeveelheid mensen dat zich belangeloos opstelt om WordPress te ondersteunen en uit te breiden.
 • Gebruikersvriendelijk: dankzij de lichte core, de heldere lay-out en de aandacht voor webstandaarden is WordPress erg gebruikersvriendelijk. Je verdwaalt als nieuwe sitebeheerder niet zo snel in de knoppen menutakken. De installatie bevat immers geen ballast. De installatie is relatief ook snel gebeurd.
 • Webstandaarden: de continue aandacht voor webstandaarden maakt WordPress van nature browsercompatibel en toegankelijk voor elke soort bezoeker, van de klassieke desktopsurfer en mobiele surfers tot slechtzienden. Dit kan niet gezegd worden van vele andere CMS-systemen.
 • Gebruiksbeheer: in de basisinstallatie zijn er al verschillende gebruikersrollen met dito rechten gedefinieerd, van abonnee tot auteur tot beheerder.
 • Veilig: WordPress is heel populair en dus ook kwetsbaarder voor hackers maar doordat het zoveel gebruikt wordt zullen veiligheidsproblemen snel opgelost worden. Zorg dus dat je up-to-date blijft met WordPress.

Lees meer uitgebreide informatie over WordPress en de volgende onderwerpen als installerenlokale SEOupdates plaatsen, backup makende site verhuizen seo maatregelen nemen en problemen oplossen op de andere pagina’s.

Lees meer informatie over WordPress op https://nl.wikipedia.org/wiki/WordPress

Lees de geschiedenis van WordPress op https://codex.wordpress.org/History

Lees over de toekomst van WordPress op https://wordpress.org/about/roadmap/

 

(pagina is bijgewerkt 14 oktober 2021)