Website caching is een nuttige technologie op het internet maar waarom wordt caching bij een WordPress website gebruikt? Het grote voordeel van caching is dat het websites veel sneller maakt. Dat leidt weer tot betere SEO scores en een grotere tevredenheid voor de bezoeker. Dus eigenlijk ook voor een hogere conversie, en vaak meer omzet.
Wat is website caching?
De technologie van caching is vrij complex maar het idee erachter is relatief simpel. Normaliter moet een webpagina die met een taal als PHP is gemaakt opgebouwd worden. Er moet een HTML pagina van gemaakt worden. Maar als die HTML pagina als is gemaakt en dan getoond hoeft te worden dan gaat dat een stuk sneller.
Als je dan zorgt dat die HTML pagina’s al opgeslagen zijn en getoond worden aan de bezoeker dan is de website sneller.
Wie zorgt ervoor dat caching goed werkt?
Een caching plug-in bij WordPress zorgt ervoor dat de PHP pagina’s worden opgeslagen als HTML pagina. Vanuit het cache worden die pagina’s dan getoond.
Er is ook een nadeel. Als er wat wijzigt op de website dan kan het langer duren voordat die wijziging beschikbaar is. Of het cache moet leeggemaakt worden.
Het leegmaken van het cache
Om het cache op te schonen zijn er afhankelijk van de gebruikte plug-in allerlei manieren.
Om het cache bij de veelgebruikte plug-in WP Super Cache te legen doe je het volgende.
Bij Dashboard, Instellingen, WP Super Cache ga naar tabblad Easy en onderaan klik op de knop Delete Cache.
Opnieuw laden van het cache
Het cache wordt automatisch opgebouwd als bezoekers de website bekijken. Je kan het meestal ook forceren. In het geval van WP Super Cache doe je dit door bij het tabblad Preload te kiezen voor Save Settings.
Nu is hopelijk meer duidelijk over caching bij een WordPress website.
Damiaan van Vliet is WordPress front-end developer bij Albus Webdesign. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de ICT sector. Zijn kernwaarden zijn geduldig, doelgericht en gestructureerd. Hij stemt zichzelf af op de wensen van de klant en houdt de zaken eenvoudig waar dat kan.