Tips voor het maken van een goede back-up

In dit artikel geef ik tips zodat je een goede back-up kan maken van je website. Ook leg ik uit waarom het nodig is om een goede back-up te maken.

Tips voor het maken van een goede back-up

Zie een back-up als een verzekering voor je website. Net zoals bij een huis of bij het boeken van een reis sluit je vaak een verzekering af. In geval van problemen wil je graag gedekt zijn voor eventuele schade. Mocht je website het niet meer doen, zet je snel een back-up terug.

Back-up gemaakt door je webhosting bedrijf

In veel gevallen maakt het webhosting bedrijf van je website een periodieke back-up van je bestanden en database(s). Vaak is dat niet zo, dan is een eigen back-up handig om achter de hand te hebben. Want als er nu echt iets goed misgaat heb je zelf een goede back-up. Ook reageert niet elk hostingbedrijf even snel. Zijn de back-ups van het hostingbedrijf überhaupt bruikbaar? Dan heb je dus in het ergste geval niks meer. Of alleen die back-up die je hebt laten maken toen je nieuwe website live ging. Kortom: paniek!

Zorg dat je niet in paniek hoeft te raken, en regel zelf je back-up. Het is jouw data, zorg dan ook zelf voor de back-up.

Hoe maak je een back-up?

Zelf een back-up maken hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn diverse plug-ins en externe diensten die het maken van een back-up voor je uit handen nemen. Ik installeer een goede back-up plug-in die gemakkelijk te gebruiken is, dit is onderdeel van mijn strippenkaart (voor regelmatig onderhoud).

Zorg voor een back-up plan

Maak regelmatig een back-up. Zorg ervoor dat dit automatisch gedaan wordt en controleer ook of de back-ups goed zijn.

Ga je dingen veranderen aan je site, zoals een nieuwe plug-in of thema, maak dan ook een back-up. En oefen ook eens met het terugzetten van je site. Of besteed het uit, en maak je geen zorgen meer.

Samenvattend

Back-ups zijn belangrijk voor snel herstel bij problemen. Hou de volgende punten in gedachten:

  1. Recente back-ups maken het mogelijk snel te herstellen.
  2. Jij bent verantwoordelijk voor je data, niet je hostingbedrijf.
  3. Zorg voor een back-up plan, en oefen ook eens met terugzetten.

Plaats een reactie