Wat is de WordPress Gutenberg editor

In dit artikel leg ik uit wat de WordPress Guttenberg editor is. Zoals je weet komen er van WordPress regelmatig updates uit. Updates hebben te maken met beveiliging maar ook met toegevoegde functionaliteiten van WordPress. De laatste updates van WordPress waren gericht op de customizer (dit is een handige tool die ervoor zorgt dat jij live ziet wat je aanpast op je site) maar ook zijn er nieuwe widgets bijgekomen zoals een Image widget, Gallery widget maar ook Video widget. Hartstikke leuk om gemakkelijker content op je site te zetten.

WordPress 5.0

Een grote verandering komt eraan, namelijk rond april 2018 wordt WordPress 5.0 verwacht. WordPress 5.0 wordt voorzien van een volledig nieuwe content editor! De huidige WordPress wysiwyg visual editor wordt vervangen door Gutenberg. Wysiwyg staat voor ‘what you see is what you get’.

Gutenberg

Gutenberg is de naam van de nieuwe content editor van WordPress. Door Gutenberg wordt het mogeljik gemaakt om in blokken te werken. Het is een totaal ander manier van het plaatsen van tekst. Het is het beste te vergelijken met een pagebuilder.

Een kort filmpje (2:13min) van hoe deze editor werkt zie je hieronder.

Het werken met blokken.

Het zal vast wennen zijn als je nog nooit met een pagebuilder gewerkt hebt, zeker het werken in blokken. Want met de WordPress Gutenberg editor in WordPress 5.0 werk je met een gewoon tekstblok, maar je kunt ook een blok met een of meerdere afbeeldingen toevoegen. Of zelfs een een video, een koptekst of een lijst. Deze blokken zijn ook te verplaatsen. En wat denk je van de “cover image” optie, waarbij je een afbeelding kunt toevoegen waarover je nog tekst kunt typen.

Blokken en instellingen

Als je een blok toevoegt dan verschijnt aan de rechterzijde diverse opties. Daarmee kan je voor dat blok instellingen doen zoals bij een tekst blok kan je bijvoorbeeld de uitlijning, kleur van de tekst en achtergrondkleur instellen. Bij een fotogalerij blok kan je instellen hoeveel foto’s je naast elkaar wilt weergeven.

Je kan ook een blok opslaan en vaker gebruiken, hartstikke handig.

Waarschuwingen van WordPress

Wat heel goed is van deze nieuwe editor is dat WordPress steeds vaker waarschuwingen weergeven, bijvoorbeeld als je tekst niet goed leesbaar is omdat de tekstkleur te weinig contrast heeft met de achtergrond. Dat is fijn voor een gebruikersvriendelijke website.

 

Ook als je onder een Koptekst 1 een Koptekst 3 zet komt er een foutmelding.

Het einde van pagebuilders?

Dat verwacht ik niet want de mogelijkheden van Gutenberg zijn nog beperkt. Maar de komende maanden zal Gutenberg uitgebreid worden met andere opties. Het is in ieder geval een goede stap in de richting van een volwassen pagebuilder.

Zijn er problemen te verwachten met WordPress 5.0?

Als er de komende maanden niet hard gewerkt wordt door het WordPress development team dan zijn er zeker problemen te verwachten. Bijvoorbeeld plug-ins die interactie met de huidige WordPress editor hebben kunnen problemen krijgen.

Want vragen als hoe het zit met toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid? En is het backwards compatible? Deze zijn nog niet opgelost.

Komt er überhaupt een keuze om gebruik te maken van de vertrouwde editor?

Kan ik het nu al testen?

Ja, de Gutenberg editor nu al beschikbaar als plug-in. Gebruik deze plug-in alleen nog maar op een testomgeving.

De naam Gutenberg

Gutenberg is afgeleid van Johannes Gutenberg, die algemeen geldt als uitvinder van de boekdrukkunst met losse letters.

Plaats een reactie