SEO maatregelen bij het verhuizen van je website

De volgende 5 SEO maatregelen, bij het verhuizen van je website, zijn van belang voor jouw bezoeker. Én voor je Google indexering van de website.

Als jouw website wordt verhuisd en de weblinks blijven het zelfde bij de nieuwe site als de oude site is er niets aan de hand. Anders zijn er diverse maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat voor zoekmachine-optimalisatie het soepel verloopt. Ik heb 5 belangrijke SEO tips opgenomen in dit artikel.

Aanvulling 8 april 2019: omdat het ook mogelijk is om sommige pagina’s door te verwijzen en de rest naar Home heb ik artikel 2.b toegevoegd.

Aanvulling 7 juni 2019: handig redirect voorbeeld voor een oude domeinnaam door te verwijzen naar een individuele pagina (bijvoorbeeld landingspagina) bij de nieuwe domeinnaam.

Wil je de redirects geautomatiseerd hebben, dan is het handig het artikel over de plug-in Redirection te lezen.

1. Website links (URL’s)

Veranderen website pagina URL’s? Zo ja dan moet je ervoor zorgen voor Google dat de oude pagina doorstuurt naar de nieuwe. Dit doe je door in het htaccess bestand van jouw website een 301 redirect maken. Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing (gebruik alleen een 302 redirect als je tijdelijk een doorverwijzing wil maken).

 

Zorg dat je de website links van je huidige site in kaart brengt. Dit kan je met zogenaamde crawler software die jouw website doorzoekt en de weblinks dan te downloaden zoals SEO Spider Tool (http://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/) of Integrity for Mac (http://peacockmedia.co.uk/integrity/ ).

Meer omslachtig, omdat je geen bestand kan downloaden is om via Google te checken welke links Google heeft verzameld door de zoekopdracht inurl:www.websitenaam.nl te geven.

 

De code voor het htaccess bestand is van een permanenten doorverwijzing is:

Redirect 301 /pagina-oud /pagina-nieuw

of

Redirect 301 /pagina-oud.html http://www.domeinnaam.nl/pagina-nieuw

2. Alle pagina’s doorverwijzen?

Heb je honderden of duizenden pagina’s selecteer dan de belangrijkste pagina’s. Natuurlijk verwijs je al je oude menu- en submenu items door. Doe ook de URL’s met de meeste interne links doorverwijzen. De URL’s die de meeste backlinks hebben zijn ook belangrijk en verder nog webpagina’s waarop je een goede score binnen Google krijgt.

 

Als je veel blog artikelen hebt waarvan de categorieën structuur ook veranderd omdat de permalink structuur van je website veranderd, dan deze ook aanpassen.

2.b Hoe kan je sommige pagina’s doorverwijzen maar de rest naar Home?

Wat moet je doen als je sommige pagina’s specifiek wil doorsturen en de rest niet? Dus je wil bijvoorbeeld de pagina contact op domein A doorsturen naar contact op domein B. Maar de rest van de pagina’s moeten allemaal naar de homepagina wijzen. Dat is mogelijk met onderstaande code.

## rewrite on
RewriteEngine On

## redirect 5 pages
RewriteRule ^contact$ https://www.example.nl/info/contact [L,R=301]
RewriteRule ^product$ https://www.example.nl/artikelen [L,R=301]
## enz.

# redirect other pages to home
RewriteRule ^(.+)$ https://www.example.nl/ [L,R=301]

2.c Een domeinnaam doorverwijzen naar individuele pagina bij andere domeinnaam

Onderstaande code moet je plaatsen in een htaccess bestandje. Dit bestandje plaats je in de www of public_html map van de oude domeinnaam.

RewriteEngine on
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ https://www.nieuwedomeinnaam.nl/de-pagina-naam/$1 [R=301,L]
</IfModule>

3. Check inkomende links

Check ook of er websites zijn die wijzen naar jouw site en pagina’s binnen de site en zorg dat die ook een 301 redirect krijgen (mits ze niet bestaan).

Inbound links kan je testen via de site http://www.opensiteexplorer.org/

 

4. Http naar https wijziging

Als jouw site van http naar https veranderd bijvoorbeeld door een verhuizing zorg dan dat er ene redirect bij het htaccess bestand aanwezig is want anders ontstaat er dubbele informatie waar Google niet van houdt. Voeg onderstaande code helemaal bovenaan jouw htaccess bestand! Ook bij een WordPress site.

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTPS} off

RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R,L]

 

 

5. Na de verhuizing

Met Google Webmaster tools kan je de niet gevonden 404 errors in de gaten houden en meer redirects toevoegen aan het htaccess bestand indien nodig.

404 errors bekijken via de site https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=nl

Dan ga naar Dashboard, Crawlen, Crawlfouten

 

Het programma Xenu’s Link Sleuth (http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html ) kan ook helpen met het zoeken van 404 errors.

 

6. Oude geïndexeerde weblinks verwijderen

Soms staan er binnen Google linkjes die je volledig wil verwijderen. Die resultaten wil je uit de zoekresultaten van Google weg hebben. Dat kan op verschillende mogelijkheden.

Als de website niet bij Google Search Console is aangemeld kan het via deze link: https://search.google.com/search-console/remove-outdated-content

Heb je de site wel bij Search Console aangemeld gebruik dan deze link: https://search.google.com/search-console/removals

Voor meer informatie lees artikel van Google: https://support.google.com/webmasters/answer/9689846?hl=nl

 

Dit artikel is aangepast op 20 januari 2021.

 

1 gedachte over “SEO maatregelen bij het verhuizen van je website”

Plaats een reactie